Brexit – zatím velká neznámá

24.7.2017 13:54

Čeká se. Theresa Mayová nechala vyhlásit mimořádné červnové volby, aby posílila svou pozici pro vyjednávání s Evropskou unií. Podle průzkumů veřejného mínění prý ale ztrácí. Jenže kdo dá na průzkumy, když právě v případě loňského referenda o vystoupení Velké Británie z EU selhaly?

Britská politická scéna tehdy zůstávala v klidu, protože se zdálo, že tzv. brexit nemůže projít. Ostatně pohoda vládla i v Bruselu. Obávám se, že v tomto případě ji ani šok z výsledku referenda nijak neohrozil. Zásadní reformy jsou v nedohlednu a spíše se řeší, jak zalátat evropský rozpočet, až z něho zmizí miliardy od Velké Británie. Lídři zbylé sedmadvacítky se ovšem na vyjednávání připravují, a zejména se navzájem ujišťují, že budou vůči Velké Británii postupovat jednotně. To je ostatně součástí i Pozice ČR k vystoupení Spojeného království z EU, kterou v dubnu projednala vláda. Píše se v ní: »Obecným cílem je minimalizovat negativní dopady na hospodářský růst a na pracovní místa.« Nebude to nijak jednoduché, protože mezi velké neznámé v tomto procesu budou patřit přístup občanů ze zemí EU na pracovní trh Velké Británie a jejich sociální práva, na něž se zatím vztahuje nařízení EP a Rady o koordinaci systémů sociálního zabezpečení ve vztahu k občanům EU.Podle statistik uvedených v materiálu vlády bylo v roce 2014 ve Velké Británii 49 tisíc pracovníků z České republiky. Vyjednávání by mělo směřovat v první fázi k zachování práv právě těch, kteří zde již pracují. Očekává se ale, že mnohem složitější to bude u těch, kteří by na tamní pracovní trh směřovali po brexitu. Budou úřady rozlišovat tyto dvě kategorie a zvládnou to i administrativně? Je třeba ale počítat s tím, že si britská vláda zřejmě netroufne být v případě nových pracovníků příliš benevolentní. Jedním z důvodů, proč občané v referendu dali hlas k odchodu z EU, byla i otázka zabírání pracovních míst lidmi z jiných zemí. Na druhé straně jsou obory, kdy by zastavení jejich příchodu mohlo ohrozit existenci firem. Česká vláda proto považuje jako nejpravděpodobnější scénář »časové, resp. sektorové omezení přístupu na pracovní trh UK«. Každopádně dohoda by měla obsahovat i stejné postavení občanů Velké Británie v zemích EU, jako mají nyní. Kdyby ovšem nebyla do dvou let dosažena dohoda o podmínkách odchodu Velké Británie z EU, nastal by ve všech oblastech nejčernější scénář, tedy přechod na automatický nepreferenční režim WTO. Proto je česká vláda připravena podpořit případné prodloužení vyjednávací lhůty. Myslím si ale, že to by naopak nechtěla vláda Velké Británie.Zatím se oficiálně příliš nehovoří o tom, o čem se ale baví naopak mnozí obyvatelé naší země. Vyjednávání se vede o těch, kteří za průliv odjeli pracovat. Ale směřovali tam i ti, kteří si zaměstnání hledat nechtěli a lákaly je štědřejší sociální dávky a sociální zabezpečení. Co se stane s nimi? Pošlou nám je zpátky? Respektive přijedou sami, pokud se již na ně nebudou vztahovat výhody občanů EU na území Velké Británie? Zaznamenal jsem obavy v některých regionech, odkud tyto rodiny pocházejí, ze zhoršení sociální situace. Kde by navrátilci bydleli, když byty a domky před odjezdem prodali nebo opustili? Nenastanou konflikty, až se budou na obecních a městských úřadech dožadovat zabezpečení, na něž si zvykli? Začnou se živit prací? Předpokládám, že při vyjednávání by se mělo dostat i na tyto otázky, které jinak stojí mimo zájem politiků.

Josef ŠENFELD, místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti a kandidát KSČM do PS PČR za Ústecký kraj