Obracení každé koruny

24.7.2017 14:00

Podle nedávno zveřejněných údajů nyní žijí v České republice dva miliony 380 tisíc občanů, kteří pobírají starobní penzi. Zarazilo mě, že jen 23 tisíc z nich má důchod nad 18 tisíc korun. To snad musí být překlep.

Nejde přece o nijak vysokou sumu. A přece ji má tak málo seniorů. Průměrný důchod spočítali statistici na 11 441 korun, což naopak není nic moc. Zpočátku to u řady párů není nijak tragické, protože stále ještě odcházejí do důchodu lidé, kteří získali první pracovní návyky před rokem 1989 a nepokládali práci za poslední zoufalý pokus, jak vydělat peníze. Sice se tomuto bonmotu smějeme, ale skutečností je, že za celoživotní poctivou práci si většina lidí dokáže našetřit jen na prvotní vyrovnání nárazu po skončení ekonomické aktivity. A to je ke spoření nemusí vyzývat Miroslav Kalousek, předseda TOP 09, který návrhem na tzv. druhý pilíř důchodového systému chtěl uspokojit hlavně podnikatele se stářím. Poslanci KSČM hlasovali pro zrušení tohoto podivného nápadu na to, jak vyvést část prostředků určených na průběžné financování důchodů ze státního rozpočtu. V řadě regionů se ale lidem peníze odložené „na horší časy\" po odchodu do důchodu rychle rozplynou v doplácení vysokého nájemného, nákladů spojených s bydlením či ve zvýšených cenách potravin. Tíživá je situace zejména osamělých seniorů. Toho si před volbami všimli představitelé snad všech kandidujících stran. I toho, na co dlouhodobě upozorňovala KSČM a ostatní to předtím nijak nezajímalo. Že se totiž - opět v průměru - dožíváme vyššího věku, ale nikoli ve zdraví. Do důchodu odchází řada zaměstnanců zcela vyčerpaná a se zdravotními potížemi, a to ještě nedosáhli „zastropovaného\" věku 65 let, který se ovšem může po čase zase přehodnocovat. Tak snad občané nezvolí ty, kteří by je hnali do práce i po dosažení tohoto věku. Komunisté považují za důležité, aby stáří neznamenalo obracení každé koruny a život na pokraji bídy. Proto ve svém volebním programu navrhujeme zavedení tzv. minimálního důchodu na úrovni 40% průměrné mzdy a podle toho zvýšení základní výměry důchodu. Mnoho lidí, zejména žen, pracuje ve špatně placených profesích, které jsou ale pro chod společnosti nezbytné. Neměli by na to doplácet neúměrně nízkou penzí. Stěží mohou splnit doporučení některých „ekonomů\", že pro klidné stáří by si měli našetřit tři miliony korun. Tak to je vskutku pro většinu domácností odtržené od reality! Čeští, moravští a slezští důchodci jsou zvídaví a rádi cestují zejména po naší vlasti. Zmíněné údaje ale vypovídají o tom, že při svých cestách utratí průměrně jen 370 korun denně. Třeba penzisté z Rakouska si mohou dovolit téměř tři tisíce. Tohoto nepoměru se snažili využívat tzv. šmejdi, kteří zvali seniory na zájezdy s obědem, vše zdarma, a na předváděcích akcích se z nich pokoušeli vymámit železné úspory za předražené a mnohdy bezcenné zboží. I když se proti těmto rádobypodnikatelům začalo razantněji postupovat, příčina zůstala. Proto bude zapotřebí více rozvíjet programy výletů pro seniory, které některá města zavádějí. Prolomit samotu řady důchodců je závažným úkolem, který je nejlepší ochranou před praktikami podvodníků. Jsem rád, že právě členové a sympatizanti KSČM i vyššího věku mají dost příležitostí, kdy se sejít. Kolikrát se nám pošklebovali, že například držíme tradici MDŽ, 1. májů či pochodů a setkávání na důležitých místech naší historie. Přitom jim jaksi uniklo, že vlastně samozřejmě děláme to, na co vláda musí vymýšlet odstavce v národním akčním plánu podporujícím pozitivní stárnutí. Co je pozitivnějšího než vědět, že patřím ke kolektivu lidí, kteří usilují o větší spravedlnost ve společnosti a kteří se rádi i osobně setkávají. To je přidaná hodnota, na niž Andrej Babiš sice nemůže uplatnit EET, ale je pro spokojené stáří opravdu vysoká.

Josef Šenfeld, poslanec a kandidát KSČM do PS PČR v Ústeckém kraji